Çöpünüz Gerçekten Sadece Çöp mü?
Öyle düşünüyoruz ki; artık tüm dünyada gerek sürdürürülebilir bir yaşamın inşa edilmesinin gerekliliği ve bunun için en önemli adımlardan birinin geri dönüşüm olduğu konusu su götürmez bir gerçek hâlini almıştır ve toplumun en eğitimsiz ve bilinçsiz kesimlerinde dâhi geri dönüşüm hakkında bir fikir ve katkı sağlama bilinci artık yer almıştır. Bu nedenle uzun uzadıya geri dönüşümün neden gerektiği, hayatımıza ve geleceğimize neler kattığı gibi birtakım konuları açıklamaya gerek yok. Bunun yerine, hayatın ve özellikle günümüzün getirdiği hızlı, sürekli etkin ve yoğun şehir yaşantısından ötürü unutulan gerçeklerin yeniden hatırlatılması gerekmektedir. Bu nedenle, sitemizde yazmayı düşündüğümüz yazıların ilki olarak, toplumun genelini ilgilendiren, bireysel olarak geri dönüşüme katkı sağlamak ile ilglili bazı noktalara değineceğiz.
Bilindiği üzere evlerimizde kullandığımız veya tükettiğimiz ürünlerden oluşan çöplerden çıkan ambalaj malzemeleri veya benzeri malzemeleri kâğıt, cam, sıradan metaller ve kullan-at piller şeklinde sıralayabiliriz. Bu malzemeler insanlığın sürekli ihtiyaç duyacağı, teknolojinin ve hammaddeye ulaşımın ve üretimin son derece hızlı, verimli ve uygun fiyatlı olmasından ötürü üretiminin de, tüketiminin de son derece yoğun olduğu bu ve benzeri temel maddelerin çok yüksek miktarda harcanması ve ülkemizin ve birçok ülkenin henüz geri dönüşüm alnına yeteri kadar bütçe ayırmaması ve toplum bilincinin yeterli düzeye gelmemesi nedeniyle geri dönüşüme kazandırılmayan devasa bir tarafın olduğu da bir gerçektir.
İşte bu maddî ve manevî gelişimin yetersizliğinden ötürü, devlet desteğini ve organizasyonunu beklemeden, gerekirse ilçe ve sonrasında il yerel yönetimine örnek olacak ve bu konuda bir şeyler yapması gerektiğini hissedeceği şekilde bireysel çabalarla ve organizasyonlarla geri dönüşüme ve dünyamıza katkı sağlayabilirsiniz. Bu konuyla ilgili yapılabilecek en basit şey, örneğin; bulunduğunuz apartmandaki komşularınızla anlaşıp birden fazla çöp kabı ve poşeti edinerek, kâğıt, cam, metal, pil ve çöp şeklinde kategorize ederek belli miktarda depolamak ve yerel yönetime ulaşarak bu biriken malzemelerin alınmasını talep etmektir.
Bizim verdiğimiz bu örneğin dışında kendinizce yöntemler geliştirip bunları çevrenizle, yakınlarınızla veya yerel yönetimlerle paylaşabilir, bu konuda çözüm ihtiyacı olduğunu belirtebilirsiniz. Bu sayede çok daha fazla kaynağı, çok daha uzun süre kullanabilmiş olacaksınız ve bundan ötürü deyim yerindeyse torunlarınız sizin gibi güzel bir yaşam sürebilecekler. :)